Doorgaan naar hoofdcontent

Nep of echt. Kun je ’t nog volgen?


Populariteit op Twitter is volgens bepaalde opvattingen gebaseerd op hoeveel volgers je hebt. Hoe meer volgers hoe beter, want des te groter je bereik. Juist vanwege deze veronderstelling doen mensen extreme dingen om hoge aantallen volgers te krijgen. Het kopen van twittervolgers, bijvoorbeeld. Maar wie zijn dan die ‘mensen’ die je bereikt? En gaat het eigenlijk nog wel om wie de grootste heeft?

Fake
In een recent artikel van Digital MusicNews staat dat zo’n 73% van Lady Gaga’s twittervolgers fake of inactief zijn. Ook CDA-leider Sybrand van Haersma Buma viel onlangs door de mand met 82% nepvolgers. En van Marco Borsato’s volgers zou 73% nep zijn. Bij celebs is dit geen ongebruikelijke fenomeen. Hoge volgersaantallen zijn indrukwekkend, maar als we geloofwaardigheid op Twitter baseren op volgers, wie telt dan mee? En wat is een account nog waard als blijkt dat het volgersaantal voor het grootste gedeelte bestaat uit gekochte volgers?

StatusPeople
Nepaccounts zijn in feite door bots aangemaakte inactieve accounts. Er zijn verschillende tools die het aantal nepvolgers kunnen blootleggen, zoals StatusPeople. StatusPeople onthult de waarheid over wie van je volgers undercover zijn en wie niet. Hoe? Door het steekproefsgewijs vergelijken van tot wel 1.000 stukjes data van je volgers en ze te toetsen aan een aantal spam-criteria.

Ondanks de poging van StatusPeople om nepaccounts op te snorren vormt zich aan de social media Dark Side een heuse zwarte markt. Hier tiert de handel in reusachtige aantallen volgers welig. Niet in de luwte, maar gewoon via webshops of zelfs op Ebay. Het is verrassend eenvoudig en goedkoop om volgers te kopen. Volgens Barracuda Labs is de gemiddelde prijs voor 1.000 nepvolgers slechts 18 dollar.

Vervuiling
Ook al zijn deze transacties niet illegaal, het vormt wel een ethisch grijs gebied voor de social mediaindustrie. Barracuda Networks stelt dat nepaccounts harder en sneller door Twitter moeten worden aangepakt en noemt het fenomeen een hardnekkige vervuiling van het netwerk.

De aanwezigheid van tienduizenden valse accounts zorgen voor een even zo valse voorstelling van je twitterprofiel. Behalve (schijn-)aanzien heb je aan gekochte volgers niets, want het zijn geen echte, ademende personen. Ze zullen niet over je praten en je niet aanbevelen. En ze zullen al helemaal nooit klant bij je worden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het internet in 2015

Digital Life: Today & Tomorrow from Neo Labels on Vimeo . Een overzicht van het internet van nu en een kijkje in de toekomst van het (social) internet van 2015. Ben nog niet zo zeker van de 'vertical social networks' maar hey, wie wil (en kan) er nou zo ver vooruit kijken. Full screen, achterover leunen en met koffie of thee naar keuze in de hand het lekkerst.

Van die leuke blokjes die je kunt scannen

QR-codes. Het volgende schattige speeltje van marketeers. Ze duiken ineens overal op. Op brochures, billboards, posters en advertenties. Maar de meeste QR-initiatieven gaan plat op hun bek bij executie. Want naast allerlei technologische uitdagingen en issues over usability verwijzen de meeste QR-codes je naar waardeloze content. Heb je er ooit eentje gescand met je smartphone om te kijken wat er gebeurt? Als het antwoord nee is dan ga je dat waarschijnlijk ook nooit meer doen. QR-codes zijn op hun retour. De technologie wordt hoogstwaarschijnlijk vervangen door de near-field communication (NFC) chip die standaard in je telefoon zit en die op een veel simpelere manier dezelfde taken afwerkt. In plaats van dat je je telefoon pakt, een app opstart, de camera op een raar en lelijk blokje richt, scant en wacht tot er iets gebeurt, hoef je binnenkort alleen maar je telefoon uit je zak te trekken nabij een afbeelding van een NFC-teken. Of iets dergelijks. QR-codes zijn een tussenoplos...