Doorgaan naar hoofdcontent

The power of many


Mijn vorige post over het crowdsourcen van design – maakte veel reacties los. Vooral op Twitter is er het nodige over uitgewisseld, al had ik meer verwacht van de reactie van 99Designs zelf. Omdat ik een aantal stellingen uit mijn vorige beschouwing wat wil nuanceren ga ik hier nog even wat dieper op de materie in.

Open innovatie en de power of many hebben ons fantastische dingen geschonken. Het internet is een walhalla voor creatieve lone rangers wiens talent nooit was ondekt zonder Kickstarter, Etsy, Tenpages en Sellaband. En vergeet vooral *kuch* ons Koningslied niet. Voor allerlei activiteiten lijken de traditioneel aangewezen personen ineens niet meer de aangewezen personen te zijn. Is het activeren van een gedecentraliseerde crowd dan de norm?

In het begin van de vorige eeuw bezocht de Britse onderzoeker Galton een veemarkt in Plymouth. Naast het keuren, inkopen en verkopen van vee was er ook allerlei vertier. Zo konden bezoekers na het raden van het juiste gewicht van een geslachte os een prijs winnen. 787 personen betaalden ieder een stuiver om mee te doen en allemaal schreven ze hun gok op een briefje. Galton had weinig geloof in de intelligentie van de gemiddelde man, dus deed hij een experiment. Toen de prijsvraag voorbij was vroeg hij of hij alle 787 briefjes mocht hebben en analyseerde de data. Hij was geschokt over wat hij ontdekte: de gemiddelde gok telde 543 kg; het juiste gewicht was 544 kg. Het oordeel van de ‘domme’ menigte was nagenoeg perfect.

Collectieve denkkracht
Crowdsourcing stelt je in staat om het intellectueel potentieel van een grote groep individuen aan te boren om betere beslissingen te nemen. Het mechanisme wordt ingezet met als doel baat te hebben bij de suggesties, ideeën of het werk van de (internet)gemeenschap. Als je het maar netjes vraagt - of er een beloning tegenover stelt - krijg je een karrevracht aan denkkracht in je schoot geworpen.

Maar grote groepen veeboeren hebben het niet altijd bij het juiste eind. Het is natuurlijk belachelijk om te denken dat een oplossing óf altijd werkt, óf nooit. Penicilline geneest geen kanker maar dat maakt het nog geen slecht geneesmiddel. De meeste oplossingen zijn niet bedoeld voor een universele toepassing en als we een idee oprekken tot ver voorbij zijn effectieve reikwijdte dan begint het stevig te rammelen.

Boerenwijsheid
Rondom het verschijnen van James Surowiecki’s boek ‘The wisdom of crowds’ (2004) ontstonden de ideeën over crowdsourcing en theorieën over een gezamenlijk bewustzijn. Het gegeven werd mainstream na succesvolle initiatieven van groepsdenken zoals Wikipedia en Linux. Maar wat is er jaren later over van de harde arbeid van the crowd? Als we 15 jaar geleden hadden geweten dat een dergelijk, revolutionair, probleemoplossend concept ons ‘slechts’ een nieuw type encyclopedie en een besturingssysteem zou opleveren, zouden we dan nog net zo onder de indruk zijn? Hoe spannend het Wikipedia-model ook is, we hadden al een encyclopediemodel dat prima werkte. En we hadden al Unix.

Met allerlei web 2.0-experimenten hebben we een boel bereikt, maar ook de wijsheid van de menigte is niet het antwoord op al onze problemen. Wikipedia-content is niet altijd onjuist, maar het is ook niet altijd juist. Vraag een groep mensen hoeveel ballen er in een pot zitten, hoeveel een os weegt of wat de beurswaarde van een aandeel is aan het einde van de dag, de crowd zal vaak winnen van het meest accurate individu.

Kwaliteit
Als er één juist antwoord is zal de crowd absoluut overwinnen. Een aardige vuistregel is, ook al gaat hij niet in 100% van de gevallen op, “if you can count it, you can crowd it”. Maar gaat het om kwalitatieve issues dan wordt crowdsourcing niet geacht te werken. Vergelijk de muziekhitlijsten (gevormd door de mening van consumenten) met de lijsten van recensenten (gevormd door de mening van experts). De ene is niet accurater dan de andere, maar als jij op zoek bent naar de beste nieuwe muziek, dan koop jij niet per se wat op nr. 1 staat. Dan vraag je het aan de expert, of je laat je verrassen door een willekeurige Spotify-playlist van een kameraad die ongeveer dezelfde muziekvoorkeur heeft als jij. Dat ‘ongeveer' wordt dan ineens de factor die het interessant maakt. Aan ‘absoluut’ heb je dan niets.

Stop... Hammertime
De crowd kan het gewicht van een os bepalen, maar niet de mooiste os. In een uiterst geval kan de crowd je helpen met het uitzoeken van de mooiste os, maar ja, hoe ziet die er precies uit? Crowdsourcing is een krachtig gereedschap maar het is geen hele gereedschapskist. En zoals het oude gezegde luidt: voor een man met een hamer ziet alles er uit als een spijker.

Galton leerde van zijn veronderstelling dat de menigte altijd dom is. Maar we mogen crowdsourcing ook niet al te letterlijk als een vorm van intelligentie beschouwen. Als we dat wel doen creëren we mislukkingen en schaadt het de reputatie van een prima theorie die nooit bedoeld was om universeel in te zetten. Voor iedere klus bestaat een geschikte tool. Gebruik je een schroevendraaier als hamer dan mol je zowel het gereedschap als de spijker.

Fotocredits: Flickr

Reacties

Populaire posts van deze blog

Nep of echt. Kun je ’t nog volgen?

Populariteit op Twitter is volgens bepaalde opvattingen gebaseerd op hoeveel volgers je hebt. Hoe meer volgers hoe beter, want des te groter je bereik. Juist vanwege deze veronderstelling doen mensen extreme dingen om hoge aantallen volgers te krijgen. Het kopen van twittervolgers, bijvoorbeeld. Maar wie zijn dan die ‘mensen’ die je bereikt? En gaat het eigenlijk nog wel om wie de grootste heeft? Fake In een recent artikel van Digital MusicNews staat dat zo’n 73% van Lady Gaga’s twittervolgers fake of inactief zijn. Ook CDA-leider Sybrand van Haersma Buma viel onlangs door de mand met 82% nepvolgers . En van Marco Borsato’s volgers zou 73% nep zijn. Bij celebs is dit geen ongebruikelijke fenomeen. Hoge volgersaantallen zijn indrukwekkend, maar als we geloofwaardigheid op Twitter baseren op volgers, wie telt dan mee? En wat is een account nog waard als blijkt dat het volgersaantal voor het grootste gedeelte bestaat uit gekochte volgers? StatusPeople Nepaccounts zijn

99designs - kun je wel tellen?

De zelfverklaarde ‘grootste marktplaats voor grafisch ontwerp ter wereld’ 99Designs opende onlangs een Nederlandse site . Persoonlijk ken ik niet veel ondernemers die zich aan deze vorm van crowdsourcing wagen om zich een huisstijl aan te laten meten. Gelukkig maar, want de rekensom klopt gewoon niet. Kijken we naar de getallen dan slaat het crowdsourcen van designs nergens op. Kom ik zo op terug. Het idee van diensten zoals 99Designs is dat je geen ontwerper inhuurt maar een ontwerpwedstrijd uitschrijft. Vervolgens ontvang je tientallen of honderden designs, je pikt de beste eruit en je betaalt de ‘winnende’ ontwerper. Zo’n 99Designs faciliteert deze wedstrijdjes via web-based platforms. Een verleidelijk concept in vele opzichten, waaronder de misvatting dat meer keuze ook meer waarde betekent en dat het vaag doet denken aan het soort sociale revolutie waar de populaire tech- en mediablogs over hypen. Reken even mee In de designcommunity wordt gesproken over hoe sle

Tien vreemde opmerkingen van klanten

"Mijn vrouw vindt het niet zo mooi." Ik begrijp dat je bevestiging zoekt maar als je de mening van je vrouw, je buurvrouw of de groenteboer echt belangrijk vindt, betrek ze dan in het hele ontwikkelingsproces. Laten we met deze nieuwe stakeholders volgende week een nieuwe afspraak plannen om de briefing, de strategie en alle uitdagingen nog eens onder de loep te nemen. Dan ben ik erg benieuwd naar hun mening en bijdrage. "We vonden jullie portfolio helemaal top. Kunnen jullie voor ons niet iets bedenken wat meer lijkt op wat je hebt bedacht voor Klant X?" Het is grappig dat je dat vraagt want we proberen juist het tegenovergestelde. We kijken naar de individuele behoeften van elke klant om vervolgens met een unieke oplossing op de proppen te komen. Het is zelfs nog grappiger dat je Klant X er nou net uitpikt omdat ze aanvankelijk erg twijfelden over de door ons voorgestelde aanpak. Uiteindelijk heeft het geweldig voor hen uitgepakt. Laten we ons dus niet druk ma