Doorgaan naar hoofdcontent

Heej! Opletten!

Je hoort het vreemd genoeg nog te vaak: bedrijven die het gebruik van sociale media op kantoor verbieden. Uit onderzoek blijkt dat 54% van de bedrijven sociale netwerken zoals Facebook, Twitter en Hyves compeet afschermen op de werkplek, terwijl een 35% op een of andere manier het gebruik gelimiteerd heeft. Dan blijft dus slechts 11% van alle bedrijven over die helemaal geen restricties op het interne netwerk heeft doorgevoerd. Dat percentage is stuitend laag en dit fenomeen hebben we al eerder gezien.

Nog niet zo heel lang geleden was iets soortgelijks aan de hand met het gebruik (toen nog 'privégebruik' genoemd) van diensten zoals Hotmail, Google en Yahoo op de werkplek. Een aantal jaren daarvoor werd zelfs het hele internet gebanned van de werkplek. En het zijn niet alleen bedrijven die constant de rem erop trekken, ook op scholen verbieden docenten mobieltjes in het klaslokaal vanwege de internettoegang die zo'n beetje alle toestellen tegenwoordig hebben.

Als we hier op inzoomen valt te constateren dat sociale media verbieden op de werkplek hetzelfde is als het internet verbieden. Of de telefoon verbieden omdat je wel eens een privégesprek zou kunnen voeren. Of zelfs het verbieden van pen en papier, want je zou wel eens een notitie kunnen maken die niet werk- (of school-)gerelateerd is. Je geeft hiermee een heel erg fout signaal af aan de aankomende generatie werknemers.

"Mensen die op het werk het internet privé gebruiken - met een redelijke limiet van minder dan 20% van hun totale kantoortijd - zijn ongeveer 9% productiever dan mensen die dat niet doen", beweert Dr. Brent Coker van de Department of Management and Marketing aan de universiteit van Melbourne. Meer resultaten van zijn sociale media-studie zijn hier te vinden.

Het docentenvoorbeeld levert een interessant dilemma op om nog even bij stil te staan. Vandaag de dag zijn er telefoons die ringtones bevatten met zo'n hoge geluidsfrequentie dat ze door de leraar helemaal niet meer waargenomen kunnen worden. Alleen studenten met 'jonge oren' kunnen ze horen. Maar is dit wel een technologische vraag of probleem? Of eerder een historisch probleem dat docenten al hebben sinds dat er lesgegeven wordt? Of een student nou fluistert, dagdroomt, slaapt, een krabbel op een stukje papier doorschuift, of sms't. Het is allemaal hetzelfde. De gemiddelde leraar dringt gewoon niet tot de leerling door en heeft de grootste moeite de aandacht van zijn studenten vast te houden.

Je zou kunnen zeggen dat het belang van 'opletten' er vanaf de schoolbanken is ingeramd. Dat sommige ondernemers of  managers daar nu nog steeds naar handelen door het nieuwe web buiten de poorten van het bedrijf te houden, is zowel triest als te begrijpen. Ze weten niet beter.

De aandacht van de student vasthouden blijkt historisch moeilijk. Die van de werknemer blijkbaar ook. Op de taak van de docent of de afdelingsmanager hoeven we dus niet per se jaloers te zijn. Hoewel de echte briljante leermeesters en leiders die iedere eeuw hadden, die hadden daar eigenlijk helemaal niet zo veel moeite mee.

Als je de hedendaagse technologie op afstand houdt of zelfs verbiedt, lost dit dan echt je probleem op?


Reacties

Tim Vergeer zei…
Begin alinea 3: "als we hierop inzoomen", ik weet wel waar ik in dit artikel op wil inzoomen ;)

On topic: bedrijven moeten zich realiseren dat ze dergelijke ontwikkelingen als social media niet kunnen tegenhouden (de medewerker die echt wil pakt wel zijn smartphone) en zich beter kan concentreren op hoe ervoor te zorgen dat de medewerker (onbewust) geen schade aan het bedrijf berokkend. Voorlichting is het keyword.

En vergeet niet, social media kan, mits onder de juiste omstandigheden, ook een bron van inspiratie, motivatie en ondersteuning zijn. Focus daar op en de tijd die eraan besteed wordt betaald zichzelf dubbel en dwars terug.
Tom zei…
Verdorie, artikel gelezen, maar niets opgeslagen. Te zeer afgeleid door fto. Had ik vroeger in de schoolbanken ook al... concentratieproblemen.

Ciao,
Tom

PS Je werknemer is geen kind. Is dat wel het geval, zou ik op zoek gaan naar andere werknemers. Verboden (in welke hoedanigheid dan ook) zijn eigenlijk niet meer van deze tijd.
Danny Valize zei…
Ha Tim en Tom, bedankt voor jullie reacties. Voorlichting is inderdaad key maar helaas komt het meestal niet zover. Veel managers staan er niet open voor omdat angst voor het onbekende nog steeds regeert. Het is ook niet gek dat in bijna alle gevallen die wij tegenkomen de schreeuw om openheid en deelbaarheid vanaf de werkvloer komt.

Waar zou jij dan 't liefs op inzoomen Tim?
Anoniem zei…
eeehm.. ik word afgeleid... waar gaat deze post over?

ik blijf afgeleid worden...

ben jaloers dat jij zo'n juffrouw hebt. Welke school is dat? mag ik nablijven?
Danny Valize zei…
@R3d8uII hm ja bij nader inziens is 't plaatje boeiender dan de tekst eronder :-)

Populaire posts van deze blog

Ik ben een amateur

Of mag ik dat soms niet zeggen? Maar, zijn we dat in zekere zin niet allemaal? In het Frans betekent amateur oorspronkelijk ‘liefhebber van’. Iemand die zich fanatiek verbindt aan een streven. Een studie, een prestatie, een ambacht.             Wist je dat tot 1970 alleen maar – onbetaalde – amateurs mochten deelnemen aan de Olympische Spelen? Tot de dag van vandaag is dat nog steeds het geval voor de onderdelen Boksen en Worstelen. Het gebrek aan financieel gewin werd namelijk ooit beschouwd als een voordeel. Een amateur zou meer toegewijd zijn. Gemotiveerd. Bezield. In veel opzichten ben ik liever een fervent amateur dan een pro. Ik doe mijn werk in de geest van een levenlang leren, bedenken en toepassen. Veroordeeld én toegewijd aan risico’s nemen, een buikgevoel volgen, uitproberen, fouten maken, experimenteren en ja – ook blunderen. In dit normontwijkend proces doe ik nieuwe ontdekkingen. Ik ben een amateur. Je leert sneller van mislukking dan van perfectie en iede

De doelgroep, wat moeten we er toch mee?

Het lijkt een voor de hand liggend onderwerp, maar soms wordt het maar al te gemakkelijk genegeerd. Als ik je zou vragen wie jouw afnemer is en je antwoordt iets van “iedereen met een hartslag”, lees dan gerust even verder. Het is een begrijpelijke vorm van kortetermijndenken. Maar met die ene vogel in de hand kan je wel eens bedrogen uit komen. Als bedrijf doe je er goed aan om – in ieder geval tot op zekere hoogte – je klanten uit te kiezen. Het wagenwijd openzetten van je deuren is niet bepaald de manier om de niche op te zoeken waar jij zo enthousiast van wordt. Ook al zou je product of dienst iedereen op aarde kunnen helpen, dan heb ik nieuws voor je: niet iedereen gaat het kopen. Raar? Nee hoor, want ik verwacht dat hele volksstammen het geen biet interesseert wat jij te bieden hebt. Of ze hebben er het geld niet voor (over). Om er maar even een Sinekiaans gegeven tegenaan te gooien: waarom zit je eigenlijk in deze business? En wie hoop je ermee te helpen? Waarom

De pitch: een veertig jaar oud proces voor bureauselectie

In klantenland is een pitch uitschrijven om met communicatiebureaus in aanraking te komen een antieke maar gekoesterde traditie. Een hardnekkig verschijnsel dat in de afgelopen vier decennia nauwelijks met de tijd is meegegaan. Voor veel merken en organisaties is deze uren verslindende krachtmeting blijkbaar nog steeds de enige manier om bureaus te shortlisten voor een prestigieus project of het (al dan niet hele) account. We houden best van een wedstrijdje, maar helaas wordt bij de opzet van het pitchproces nog te vaak op kortetermijnresultaten gestuurd. Of nog gekker: er wordt helemaal nérgens op gestuurd. Briefings of hun schrijvers zijn vaak van een bedenkelijk niveau en maar zelden wordt stilgestaan bij wat men nou precies van een klant-bureaurelatie verwacht. Gratis Pitches zijn er in allerlei soorten en maten. Pitches zonder vergoeding zijn eerder regel dan uitzondering. Daarnaast heb je pitches met wel tien deelnemers, schijnpitches, pitches met meerduidige briefings,