Doorgaan naar hoofdcontent

Screwed


Even relativeren, want het is nodig. De moderne marketing- en communicatieprofessional laat zich al te gemakkelijk verleiden door de litanie aan social media tools en -kanalen. “Zullen we Twitter zakelijk inzetten? LinkedIn? Flicker? RSS? Facebook? Een eigen, custom-built community? Of wat dacht je van een hippige widget of een iPhone app?” Tuurlijk.

Er is ongelofelijk veel wat je kunt doen, dus doe het niet. Zet 'tool' eens even uit je hoofd en denk liever na over 'doel'. Veel mensen noemen de uitkomst van dat noeste nadenken 'een social mediastrategie’, maar dat bestaat net zo min als een ‘drukwerkstrategie’. Zakelijk social media inzetten is een tactische aangelegenheid die – mits goed uitgevoerd – bestaande strategische doelen helpt realiseren. Superbelangrijk, maar laten we het vooral niet belangrijker maken dan dat het is.

Social media worden onterecht door zogenaamde experts beschouwd als rocket science. Van de andere kant zijn er initiatieven die zonder al te veel inzicht worden gelanceerd. Laatst vroeg iemand me vrijwel out of the blue wat hij in godsnaam moest doen met het Twitter-account van zijn organisatie. Ik stond in eerste instantie met de bek vol tanden, maar ik hoorde mezelf opmerken dat dat misschien niet de juiste manier is om ernaar te kijken. Even later dacht ik pas aan een treffende analogie. Stel je voor dat iemand vraagt: “Ik heb een nieuwe schroevendraaier, wat zal ik eens gaan repareren?” Dat is toch raar? Je neemt een tool en gaat daarna pas je probleem opzoeken? Isoleer en erken in plaats daarvan het probleem en kies vervolgens de juiste tools. Ik doe dat al meer dan 20 jaar en met de opkomst van social media is er alleen een kleurtje toegevoegd aan het palet aan mogelijkheden om met je publiek in contact te komen.

Vreemd genoeg wordt pas veel later over content nagedacht. Daarom is er zoveel shit op het internet. 99,99% is het niet eens waard bekeken te worden. 99,99% is stront aan je schoen. Alles wat ik wil dat jij doet is iets creëren van betekenis. Iets goeds. Iets wat volledig aansluit bij hoe jij als persoon, merk of organisatie door het leven gaat. Want als je op een eerlijke manier je geld verdient dan ben je het waard om gevolgd, gefand of gecirkeld te worden. Geen big deal, zou je denken. Toch is het blijkbaar voor velen een kwestie van geef ons heden onze dagelijkse bullshit.

Social media is dan als drijfzand. Voor je het weet wordt je erin gezogen en post je alleen nog stompzinnige dingen, of gooi je er de zoveelste kansloze retweet-actie tegenaan. Een dag besteed aan social media lijkt in vele opzichten een zinloze dag. Het zijn geweldige tools, maar het zijn ‘maar’ tools. Laat het je inzichten niet vertroebelen en laat het je niet afleiden van waar het in je business echt om draait.

Geef je het echt een kans maar moet je na een jaar zwoegen constateren dat social media niet voor je werken, stop er dan gewoon mee. Het is echt geen schande. Feit is dat er allerlei manieren zijn om met je publiek te communiceren en heel veel old-school middelen werken nog steeds fantastisch. Zet je te hoog in op social media dan is de kans groot dat je meer nodig hebt dan een schroevendraaier om de schade te repareren.

Reacties

Marc zei…
Ja het zijn tools. Maar daar is wel degelijk een strategie mee te bepalen. Het zijn namelijk best bijzondere tools. Social Media hebben het oude communicatiemodel bijna volledig op de kop gezet. Jij gaat uit van het actief inzetten van de tools. Maar alleen luisteren kan al heel belangrijk zijn. Wat doe je met werknemers die wel lustig gebruik maken van Social Media? Hoe zet je het in bij crisis situaties? Is dat tactisch of ook strategisch?
De 'nieuwe' manier van communiceren is there to stay. Die moet in je marketing en communicatiestrategie verweven zitten.
Danny Valize zei…
Bedankt voor je reactie Marc. Je weet inmiddels wat mijn bedoelingen zijn met dit soort ongenuanceerde posts ;-)

Zonder gekheid, dit niemendalletje gaat over hype en valse verwachtingen. Maar gelukkig hoeft niet iedereen zich aangesproken te voelen want het stuk is een rappèl richting zakelijke, aanvankelijk zeer sceptische gebruikers die eerst een batterij aan - daar is-tie weer - tools optuigen, er vervolgens niets van betekenis mee uitvoeren en na tien weken komen uithuilen dat het nog geen bal heeft opgeleverd.

Door enerzijds te spreken over beleid (noem het mijn part strategie) en anderzijds over instrumenten (noem het mijn part tools) wil ik mensen aansporen om even boven de materie te staan, alle inspanningen vervolgens in het juiste perspectief te plaatsen en vooral de tools te kiezen die het beste passen.
Marc Dubach zei…
En met die laatste alinea zijn we het eens. En dan worstel ik nog even verder want dan zijn we er nog niet. Zie: http://www.marcdubach.nl/2012/03/online-luctor-et-emergo/
asdebest zei…
ik ben van de afdeling praktisch, dus als organisaties niet weten wat ze moeten twitteren, facebooken e.d., dan noem ik meestal de zaken waarmee ze zouden advertereren, of als nieuwsbericht publiceren: nieuwe vacatures/stageplaatsen, rapporten die verschijnen, projecten die starten/afronden, interviews, stellingen. Bijna alles is aardig om te melden. In mijn dagelijkse praktijk blijkt dat alleen de mensen die onbekend zijn met socmed het rocketscience vinden. Het is aan ons, dienstverleners, om dat te weerleggen.
Danny Valize zei…
Bedankt voor de praktische en waardevolle tips, Astrid. Zo makkelijk zou het inderdaad moeten zijn. Als het vanuit je eigen buikwand komt hoef je content niet te 'verzinnen'.
Senol zei…
Goede post weer Danny.

Ik deel wat Astrid zegt.
Maar vooral vind ik : durf te laten zien wie je bent, wat je beweegt. En dat hoeft helemaal niet zo ontzettend gedetailleerd. Maar durf mens te zijn. Dat doe je ook wanneer je de ander irl tegenkomt.

Ik ga je post delen op Google+

Populaire posts van deze blog

Ik ben een amateur

Of mag ik dat soms niet zeggen? Maar, zijn we dat in zekere zin niet allemaal? In het Frans betekent amateur oorspronkelijk ‘liefhebber van’. Iemand die zich fanatiek verbindt aan een streven. Een studie, een prestatie, een ambacht.             Wist je dat tot 1970 alleen maar – onbetaalde – amateurs mochten deelnemen aan de Olympische Spelen? Tot de dag van vandaag is dat nog steeds het geval voor de onderdelen Boksen en Worstelen. Het gebrek aan financieel gewin werd namelijk ooit beschouwd als een voordeel. Een amateur zou meer toegewijd zijn. Gemotiveerd. Bezield. In veel opzichten ben ik liever een fervent amateur dan een pro. Ik doe mijn werk in de geest van een levenlang leren, bedenken en toepassen. Veroordeeld én toegewijd aan risico’s nemen, een buikgevoel volgen, uitproberen, fouten maken, experimenteren en ja – ook blunderen. In dit normontwijkend proces doe ik nieuwe ontdekkingen. Ik ben een amateur. Je leert sneller van mislukking dan van perfectie en iede

De doelgroep, wat moeten we er toch mee?

Het lijkt een voor de hand liggend onderwerp, maar soms wordt het maar al te gemakkelijk genegeerd. Als ik je zou vragen wie jouw afnemer is en je antwoordt iets van “iedereen met een hartslag”, lees dan gerust even verder. Het is een begrijpelijke vorm van kortetermijndenken. Maar met die ene vogel in de hand kan je wel eens bedrogen uit komen. Als bedrijf doe je er goed aan om – in ieder geval tot op zekere hoogte – je klanten uit te kiezen. Het wagenwijd openzetten van je deuren is niet bepaald de manier om de niche op te zoeken waar jij zo enthousiast van wordt. Ook al zou je product of dienst iedereen op aarde kunnen helpen, dan heb ik nieuws voor je: niet iedereen gaat het kopen. Raar? Nee hoor, want ik verwacht dat hele volksstammen het geen biet interesseert wat jij te bieden hebt. Of ze hebben er het geld niet voor (over). Om er maar even een Sinekiaans gegeven tegenaan te gooien: waarom zit je eigenlijk in deze business? En wie hoop je ermee te helpen? Waarom

De pitch: een veertig jaar oud proces voor bureauselectie

In klantenland is een pitch uitschrijven om met communicatiebureaus in aanraking te komen een antieke maar gekoesterde traditie. Een hardnekkig verschijnsel dat in de afgelopen vier decennia nauwelijks met de tijd is meegegaan. Voor veel merken en organisaties is deze uren verslindende krachtmeting blijkbaar nog steeds de enige manier om bureaus te shortlisten voor een prestigieus project of het (al dan niet hele) account. We houden best van een wedstrijdje, maar helaas wordt bij de opzet van het pitchproces nog te vaak op kortetermijnresultaten gestuurd. Of nog gekker: er wordt helemaal nérgens op gestuurd. Briefings of hun schrijvers zijn vaak van een bedenkelijk niveau en maar zelden wordt stilgestaan bij wat men nou precies van een klant-bureaurelatie verwacht. Gratis Pitches zijn er in allerlei soorten en maten. Pitches zonder vergoeding zijn eerder regel dan uitzondering. Daarnaast heb je pitches met wel tien deelnemers, schijnpitches, pitches met meerduidige briefings,