Doorgaan naar hoofdcontent

Van die leuke blokjes die je kunt scannen


QR-codes. Het volgende schattige speeltje van marketeers. Ze duiken ineens overal op. Op brochures, billboards, posters en advertenties. Maar de meeste QR-initiatieven gaan plat op hun bek bij executie. Want naast allerlei technologische uitdagingen en issues over usability verwijzen de meeste QR-codes je naar waardeloze content.

Heb je er ooit eentje gescand met je smartphone om te kijken wat er gebeurt? Als het antwoord nee is dan ga je dat waarschijnlijk ook nooit meer doen. QR-codes zijn op hun retour. De technologie wordt hoogstwaarschijnlijk vervangen door de near-field communication (NFC) chip die standaard in je telefoon zit en die op een veel simpelere manier dezelfde taken afwerkt. In plaats van dat je je telefoon pakt, een app opstart, de camera op een raar en lelijk blokje richt, scant en wacht tot er iets gebeurt, hoef je binnenkort alleen maar je telefoon uit je zak te trekken nabij een afbeelding van een NFC-teken. Of iets dergelijks.

QR-codes zijn een tussenoplossing voor geavanceerde(re) beeldherkenning. Er zijn op dat gebied ontwikkelingen gaande die de QR-code zo ouderwets laten lijken als Windows 95. Daarnaast vragen ze teveel van gebruikers. De bereidheid om een app te downloaden en te gebruiken, enige handigheid en veel geduld. Niet alle codes werken voor alle apps en dat leidt tot veel frustratie met de tool. En als er geen snel mobiel netwerk beschikbaar is dan haken gebruikers al definitief af.

Met het afdrukken van een hele haffel QR-codes ben je er overigens nog niet. De codes en de links erachter moeten gemanaged worden. Je dient mobiele content te creëren die relevant en boeiend genoeg is voor gebruikers. De codes dienen cross-platform en geschikt te zijn voor alle scanners. En op welke manieren ga je uitleggen hoe het werkt? Wat blijft er nog over van je echte boodschap?

Zo’n QR-code ziet er ook nog eens afzichtelijk uit. De ruimte die het inneemt en de aandacht die het vraagt in bijvoorbeeld een advertentie weegt totaal niet op tegen de (gepercipieerde) winst. Want als je een QR-code beschouwt als een alternatief voor het vermelden van een url, dan gaat het intikken van een simpele url sneller dan een app opstarten, richten, scannen en wachten. En dan kom je er ook nog eens achter dat de landingspagina niet eens geschikt is gemaakt voor mobile internet. De grootste onder de missers.

Zeker, er zijn goede toepassingen te vinden, maar in verreweg de meeste gevallen die ik tegenkom is het niets meer dan een ordinaire doorverwijzing naar de standaard homepage van een website, bedacht in een opwelling van gadgetgeilheid.

Mijn advies: als je een QR-code initiatief overweegt, think again. Volgend jaar zal beeldherkenning dramatisch zijn verbeterd. Zit je al midden in een implementatie, kap ermee. Ik heb in-flight magazines met codes gezien. En QR-codes op een poster in een ondergronds metrostation waar je geen mobiel internetverbinding hebt is pure verspilling.

Geef in plaats daarvan de gebruiker met een QR-code directe toegang tot klantreviews of een live-chat over je dienst, een link naar diepte-content of specificaties van een product op het schap, een instructievideo op Youtube, een kortingsvoucher, whatever. Er zijn legio manieren voor activatie. Als je per se de laatste trend gaat omarmen, geef de gebruiker dan iets nuttigs. Iets van waarde en – alsjeblieft – iets wat mobile-friendly is. Verzin een goede reden om een QR-code te gebruiken. Een link naar je website is dat doorgaans niet.

Reacties

Goed artikel! Soms lekker ongenuanceerd en dat maakt het nog beter.

Denk dat je wel gelijk hebt, de grote groei zit hem nu bij de early majority. De copycats die de klepel hebben horen luiden etc. Die volgen de trendsetters, maar snappen niet wat ze nu precies volgen.

Je slaat de spijker op zijn kop: als je niets relevants of waardevols te bieden hebt achter een QR code, doe het dan niet.

Maar ik denk wel dat het goed is dat er nu mee ge-experimenteerd wordt. Ook al zal de techniek (die niet alleen ouder lijkt dan windows95, maar is zelfs een jaar ouder) binnen nu en afzienbare tijd achterhaald zijn. Juist om op een nieuwe manier met het aanbieden van relevante en waardevolle content om te leren gaan, vanuit een realworld moment en locatiebased.
Danny Valize zei…
Bedankt voor je bijdrage Remco. Iedereen mag experimenteren met nieuwe technologie, ik juich het van harte toe. Dat brengt ons al die prachtige ontwikkelingen in het vak. De eerste auto's zagen er ook uit als koetsen. Maar QR? Ik kan er natuurlijk gewoon vet naast zitten maar ik denk dat het trekken aan een dood paard is.

En excuses, ik stond niet geheel vooraan in de rij bij het uitdelen van nuance ;-)
Bolle zei…
Je slaat de spijker op z'n kop. Ik voel me aangesproken en op m'n pik getrapt door je stukje, maar je hebt inderdaad gelijk. Ik ben ook zo'n late volger die onlangs (half jaar geleden pas) zo'n QR heeft toegepast op meerdere middelen. Ff wit voetje halen bij de baas om te laten zien wat je allemaal kan... Eigenlijk best triest. Nu ik je stukje heb gelezen moet ik weer erkennen dat ik nog een lange weg te gaan heb. Kut! Ik ga je stukje nog een keer lezen en daarna direct de code van de websites waar ik het geplaatst heb verwijderen... Want inderdaad het ziet er inderdaad cumswapping nasty uit en het voegt niets toe... behalve een half jaar geleden een boost aan mijn ego, toen ik ff de man was van die hypermoderne codes die al in de jaren negentig een rage waren in Japan. Misschien moet ik toch maar de bouw, de porno of de mandenvlechterij in... Dankje Danny voor die deksel op m'n neus :)
Rob Buddingh' zei…
hier kom ik een nieuwe vorm van ticr gebruik tegen. Misschien wat technisch mijn reactie maar wel heb ik gerefereerd aan je heldere artikel hier. (helemaal onderin mijn reactie)

grtn
Rob
Rob Buddingh' zei…
hier dus:
http://www.netkwesties.nl/index.cfm?menuid=6&product=426&inactive=yes

Populaire posts van deze blog

99designs - kun je wel tellen?

De zelfverklaarde ‘grootste marktplaats voor grafisch ontwerp ter wereld’ 99Designs opende onlangs een Nederlandse site . Persoonlijk ken ik niet veel ondernemers die zich aan deze vorm van crowdsourcing wagen om zich een huisstijl aan te laten meten. Gelukkig maar, want de rekensom klopt gewoon niet. Kijken we naar de getallen dan slaat het crowdsourcen van designs nergens op. Kom ik zo op terug. Het idee van diensten zoals 99Designs is dat je geen ontwerper inhuurt maar een ontwerpwedstrijd uitschrijft. Vervolgens ontvang je tientallen of honderden designs, je pikt de beste eruit en je betaalt de ‘winnende’ ontwerper. Zo’n 99Designs faciliteert deze wedstrijdjes via web-based platforms. Een verleidelijk concept in vele opzichten, waaronder de misvatting dat meer keuze ook meer waarde betekent en dat het vaag doet denken aan het soort sociale revolutie waar de populaire tech- en mediablogs over hypen. Reken even mee In de designcommunity wordt gesproken over hoe sle

Uniek

Wie is tegenwoordig nou niet uniek? Of welk merk of organisatie claimt het niet te zijn? Om te bepalen wat uniek is, moet je bepalen wat je niet bent. Of om uniek te zijn moet je al dat andere níet zijn. Of willen zijn. Het is goed om 'anders' te zijn, vooral omdat tegenwoordig iedere industrie tegen marktverzadiging aan lijkt te zitten. Maar roepen dat uniek de bepalende merkwaarde is is uitermate zwak. Wees liever gewaagd. Of wees onbaatzuchtig. Of intelligent, zonderling, persoonlijk, benaderbaar, exclusief, warm of grappig. Wees gedenkwaardig. Zorg ervoor dat je de kans krijgt om je klanten te vertellen wie of wat je bent. Want vertellen wat je niet bent is zonde van hun aandacht. Je merk is niet: Je logo. Je website. Je marketing- of communicatiestrategie. Wat jij zegt dat het is. Wat je verkoopt. Uniek.   Je merk is: Een proces. Je daden. Je reputatie. Een relatie. Dat wat je onderscheidt. Wat je als merk ook doet, lever altijd wat je bel