Doorgaan naar hoofdcontent

En... actie!

Bij VIS houden we wel van een fijne video. Met een film laat je - letterlijk - meer zien dan met een ander medium. We kunnen een geweldige site of een fantastisch verhaal in elkaar zetten, maar een goed uitgevoerde video vertelt zo’n beetje alles wat de belangstellende ooit wilde weten. En dat in een fractie van de moeite die het je kost om een hele brochure te lezen.

Onderzoek toont aan dat bij de absorptie van informatie ongeveer 65% van alle mensen visueel is ingesteld. 30% zou auditief zijn ingesteld. Simpel gezegd betekent dit dat de boodschap in de video de potentie heeft bij 95% van je publiek te blijven plakken. Dat is een aardig argument, maar soms is een voorbeeld het sterkste argument.

Corporate film Hendrik Veder group
Iets meer dan een jaar geleden zijn we gestart met de rebranding van Hendrik Veder Group, Europees marktleider voor staalkabel, diensten en oplossingen voor offshore, haven, scheepsbouw en andere industrieën. Een belangrijk onderdeel van de groep is al actief sinds 1800. De mannen van Hendrik Veder Group zijn helemaal waus van (staal)kabel en een video zou door het kijkje in de keuken de ultieme manier zijn om hun vakmanschap, passie en drijfveren tastbaar te maken.


Een video kan voor jouw merk ongetwijfeld net zo goed werken, maar let op: zorg ervoor dat je video goed in elkaar zit. Onze kameraden bij SoMMedia werkten hard met ons en het team bij Hendrik Veder Group om de geest van het merk te vangen. Met een point-en-shoot benadering en een amateur aan de montagetafel zou alle impact verloren gaan. Dan maakt een film meer kapot dan je lief is.

Nog een tip: normaliter adviseren we voor een webvideo een totale duur van 90 tot 120 seconden. Deze Hendrik Veder corporate video in documentairestijl duurt een kleine acht minuten, maar dient ook een aantal andere doelen. De film wordt getoond op evenementen en beurzen. De film komt begin 2014 zelfs op de Nederlandse televisie. Acht minuten werkt voor Hendrik Veder, maar waarschijnlijk niet voor jou.

De voordelen van (web)video op een rijtje:
 1. Tijd
  Video is een geweldige manier om complexe materie vlot om te zetten naar een gedenkwaardige boodschap. Onder normale omstandigheden zet je een film relatief snel in elkaar, zeker als je samenwerkt met professionals.
 2. Impact
  Live-action video, muziek en geluidseffecten... door de combinatie van beeld en geluid prikkel je twee zintuigen tegelijk. Met tekstgraphics en/of animatie voeg je een derde communicatielaag toe.
 3. Bereik
  Een video kan met een druk op de knop wereldwijd worden gedistribueerd. Door het toevoegen of verwisselen van voice-over of ondertiteling is taal geen barrière.
 4. Emotie
  Wanneer raakte je voor het laatst opgewonden van een brochure? Video heeft het vermogen de juiste emoties te raken. Het overtuigt, motiveert en inspireert.
 5. Kosten
  Videotechnologie is de laatste jaren steeds toegankelijker en bereikbaarder geworden. Tegenwoordig kunnen we prachtige dingen maken voor vrijwel ieder budget. Daarnaast zijn tal van manieren om kosten te besparen door middel van video. Met een digitaal product als video heb je geen papier-, drukwerk-, distributie- of verzendkosten. En met hergebruik van bronmateriaal voor toepassing in verschillende video’s haal je nog meer rendement uit reeds gemaakte kosten.
 6. Analyics
  Hoeveel mensen bekeken je video? Heeft de video de doelgroep bereikt? Hoeveel mensen deelden je video, op welke manier deden ze dat en met wie? Heeft de video het gesprek aangewakkerd? De dialoog? Conversie? Slim ingezet levert video meer bruikbare data op dan de meeste traditionele media.
 7. Toegankelijkheid
  Vrijwel iedereen met een pc, tablet of smartphone heeft toegang tot videocontent. Niet alleen is YouTube de op een na grootste zoekmachine ter wereld, maar slimme bedrijven laten ook video content op maat maken voor het platform naar keuze. Een video ontwikkeld voor de smartphone als voorkeursplatform zit anders in elkaar dan een video ontwikkeld voor een bioscoopscherm.
 8. Actueel blijven en actueel zijn
  Het wordt steeds belangrijker voor zowel grote als kleine bedrijven om op de hoogte te blijven van de veranderingen in het medialandschap. Kennis van social media is een must. Video is een product dat efficiënt en effectief via sociale media kan worden verspreid. Daarnaast kan video-content eenvoudig op webpagina’s worden ingebed. Raak je de juiste snaar dan wordt je video een rennend vuurtje.
 9. Transparantie
  Of je nou op afdelingsniveau updates deelt binnen je bedrijf of aan klanten demonstreert hoe je organisatie werkt, video gunt de toeschouwer een kijkje in de operatie en beantwoordt bij voorbaat al eventuele vragen. Video is een eerlijke manier om vertrouwen te kweken. 
 10. Leiderschap
  Wanneer je videocontent maakt om het publiek positief te confronteren met je uitdagingen, dan wordt je het gezicht van je eigen industrie. 

Actie? Actie.
Video is de snelst groeiende categorie digitale content. Video is memorabel, informatief en entertaining en daarom een van de meest effectieve communicatietools van dit moment. Hoe hard je ‘t ook probeert, sommige mensen zullen nooit het gevoel hebben je bedrijf echt te kennen totdat ze een video van je hebben gezien. 

Reacties

CoachSander zei…
Mooie samenvatting en 10 heldere punten; ben het helemaal met je eens!

Sinds een klein jaar ben ik ook bezig met het gebruiken van video's; het is leuk te constateren dat ik in dat jaar tot dezelfde conclusies ben gekomen.

Had ik je maar een jaar eerder gesproken hierover... ;-)
Danny Valize zei…
Dankje Sander. Mocht je nog meer voordelen hebben (en die zijn er), vul gerust aan ;)
Vivian Jansen zei…
Goed verhaal Danny. De video die je als voorbeeld toont wordt naar mijn mening vooral sterk doordat de mensen van de vloer het verhaal vertellen. De trots en het vakmanschap die daar vanuit gaan maken het verhaal levend.
Was het geen optie om twee video's te maken? Eén korte pakkende en één langere voor beurzen en presentaties?
Danny Valize zei…
Ha Vivian, goede vraag, die je voor een deel ook al zelf beantwoordt. In een (veel) kortere film komt dat vakmanschap en de trots niet helemaal uit de verf. We wilden heel graag vier mensen het verhaal laten vertellen. In sommige gevallen moet je dat verhaal wat extra ruimte geven.

We hebben overigens tegelijkertijd een korte film gemaakt die je niet zozeer een totaaloverzicht geeft van de organisatie maar wel een indruk geeft van de projecten. Een indrukwekkende timelapse waarin we bij Hendrik Veder drie weken werk hebben teruggebracht naar 100 seconden:

http://www.youtube.com/watch?v=U_odG1eywxc&feature=share&list=UUGWGeINs092hIgyqUegMN7w

Populaire posts van deze blog

99designs - kun je wel tellen?

De zelfverklaarde ‘grootste marktplaats voor grafisch ontwerp ter wereld’ 99Designs opende onlangs een Nederlandse site . Persoonlijk ken ik niet veel ondernemers die zich aan deze vorm van crowdsourcing wagen om zich een huisstijl aan te laten meten. Gelukkig maar, want de rekensom klopt gewoon niet. Kijken we naar de getallen dan slaat het crowdsourcen van designs nergens op. Kom ik zo op terug. Het idee van diensten zoals 99Designs is dat je geen ontwerper inhuurt maar een ontwerpwedstrijd uitschrijft. Vervolgens ontvang je tientallen of honderden designs, je pikt de beste eruit en je betaalt de ‘winnende’ ontwerper. Zo’n 99Designs faciliteert deze wedstrijdjes via web-based platforms. Een verleidelijk concept in vele opzichten, waaronder de misvatting dat meer keuze ook meer waarde betekent en dat het vaag doet denken aan het soort sociale revolutie waar de populaire tech- en mediablogs over hypen. Reken even mee In de designcommunity wordt gesproken over hoe sle

Van die leuke blokjes die je kunt scannen

QR-codes. Het volgende schattige speeltje van marketeers. Ze duiken ineens overal op. Op brochures, billboards, posters en advertenties. Maar de meeste QR-initiatieven gaan plat op hun bek bij executie. Want naast allerlei technologische uitdagingen en issues over usability verwijzen de meeste QR-codes je naar waardeloze content. Heb je er ooit eentje gescand met je smartphone om te kijken wat er gebeurt? Als het antwoord nee is dan ga je dat waarschijnlijk ook nooit meer doen. QR-codes zijn op hun retour. De technologie wordt hoogstwaarschijnlijk vervangen door de near-field communication (NFC) chip die standaard in je telefoon zit en die op een veel simpelere manier dezelfde taken afwerkt. In plaats van dat je je telefoon pakt, een app opstart, de camera op een raar en lelijk blokje richt, scant en wacht tot er iets gebeurt, hoef je binnenkort alleen maar je telefoon uit je zak te trekken nabij een afbeelding van een NFC-teken. Of iets dergelijks. QR-codes zijn een tussenoplos

Uniek

Wie is tegenwoordig nou niet uniek? Of welk merk of organisatie claimt het niet te zijn? Om te bepalen wat uniek is, moet je bepalen wat je niet bent. Of om uniek te zijn moet je al dat andere níet zijn. Of willen zijn. Het is goed om 'anders' te zijn, vooral omdat tegenwoordig iedere industrie tegen marktverzadiging aan lijkt te zitten. Maar roepen dat uniek de bepalende merkwaarde is is uitermate zwak. Wees liever gewaagd. Of wees onbaatzuchtig. Of intelligent, zonderling, persoonlijk, benaderbaar, exclusief, warm of grappig. Wees gedenkwaardig. Zorg ervoor dat je de kans krijgt om je klanten te vertellen wie of wat je bent. Want vertellen wat je niet bent is zonde van hun aandacht. Je merk is niet: Je logo. Je website. Je marketing- of communicatiestrategie. Wat jij zegt dat het is. Wat je verkoopt. Uniek.   Je merk is: Een proces. Je daden. Je reputatie. Een relatie. Dat wat je onderscheidt. Wat je als merk ook doet, lever altijd wat je bel