Doorgaan naar hoofdcontent

Geen inspiratie? 19 manieren om je creatieve zelfvertrouwen terug te krijgen

Laten we eerlijk zijn, we raken allemaal wel eens creatief uitgeput. Of je nou schrijver, ontwerper of conceptontwikkelaar bent, inspiratie komt niet continu aanwaaien. Maar het mooie van inspiratie is dat het overal is te vinden. Meestal op de plaatsen waar je het niet verwacht.

Speciaal voor jou zijn hier een aantal eenvoudige manieren om inspratie op te doen of weer terug te krijgen.

1. Praat met vreemden
We raken zo verstrikt in ons eigen handelen dat we denken dat we de enige persoon zijn met een verhaal. Start eens een gesprek met de dame naast je in de trein, schud de hand van de man achter de bar of maak een praatje met die gast die je tegenkomt wanneer je de hond uitlaat. Grote kans dat ook zij een verhaal hebben.

2. Koop een magazine of boek dat je normaal niet leest
Hou je van boeken over marketing? Lees dan eens fictie. Wissel van genre en de ideeën zullen rijkelijk vloeien.

3. Ga naar een seminar
Waar je je ook voor interesseert, er zijn vast conferenties en seminars over. Luister naar de verhalen van sprekers die succesvol zijn in wat jij doet.

4. Bezoek een andere stad

De wereld is zoveel groter dan wat jij hebt gezien. Een nieuwe stad is je wake-up call dat andere mensen, culturen en ideeën onze maatschappij definitie geven.

5. Breng een uur in stilte door
Het is lastig inspiratie te vinden als er altijd iets of iemand je aandacht vraagt. Besteed eens een uur aan jezelf en aan je gedachten. Kom terug met een leeg hoofd dat zich kan vullen met nieuwe ideeën.

6. Lees biografieën van mensen die je bewondert

Deze mensen hadden of hebben dezelfde hoeveelheid tijd als jij. Ze bezitten ook geen superpowers maar zijn simpelweg vastbesloten om het meeste uit hun tijd te halen. Waar wacht je nog op?

7. Bekijk een documentaire
Dit is het echte leven.

8. Beweeg
Zodra je uitgeput raakt ontmoet je de grenzen van je kunnen en ben je bereid om een ander perspectief te accepteren. Ga sporten en zet je creativiteit weer aan.

9. Schrijf je dromen op 
Wat zou je doen als je de tijd en de middelen had? Wat zou je doen als er geen beperkingen zijn?

10. Wees optimistisch 
Negativiteit verkloot je potentieel. 

11. Schrijf alles op 
Je staat versteld van hoe snel je geest je vertelt waarom je iets niet kunt. Wanneer dat gebeurt, laat het toe en schrijf het toch gewoon maar eens op.

12. Sta vroeg op
Er is iets moois aan vroeg beginnen terwijl iedereen nog ligt te slapen. Ik garandeer je dat je beste uren de uren zijn voordat de zon opkomt.

13. Doe iets aardigs voor iemand
Onderzoekers aan de Yorkse universiteit in Engeland hebben ontdekt dat mensen die een hele week lang iedere dag iets aardigs doen voor een ander, zich gelukkiger en zelfverzekerder gaan voelen. Ook na die ene week waren de voordelen nog een half jaar voelbaar. Serieus. 

14. Neem foto’s
Je hoeft geen pro te zijn, maar door via een lens naar de wereld te kijken helpt het je perspectief op dagelijkse dingen te veranderen.

15. Kijk naar het verleden

Wat inspireerde je vroeger? Wat deed je waar je gek op was? Wat is het beste wat je ooit hebt bedacht? Wees bij vooruit kijken niet bang voor een terugblik naar gebeurtenissen uit het verleden die ervoor hebben gezorgd dat je bent waar je nu bent.

16. Werk samen met anderen
Delen levert gesprekken op. Gesprekken leveren ideeën op.

17. Wees spontaan

Ook al geeft het je een paniekaanval.

18. Lees quotes
Mensen hebben ooit behoorlijk slimme dingen gezegd.

19. Luister naar muziek
Muziek is niet per ongeluk geschreven. De woorden, de melodieën, ze komen allemaal samen in een goed gesmeed verhaal. TV uit, Spotify aan.

Aanvullingen, anyone?

Beeld: Belkin


Reacties

Populaire posts van deze blog

To be liked or not to be liked

Je bent een succesvol merk en je slingert geregeld een boodschap de wereld in die de consument op de juiste manier beroert. Dan mag je tegenwoordig wat van hem terug verwachten. Er zijn talloze manieren om iets van consumenten te vragen. Steeds vaker is dat: ‘Like ons op Facebook’. Maar eigenlijk zou je niet alleen moeten vaststellen wát je van je klanten terugvraagt. Belangrijker is waaróm. Waarom wil ieder merk geliked worden op Facebook? En is dat wel de beste manier voor activatie? Likes betekent populariteit We weten dat de populairste merken de meeste Facebook likes hebben. Honderdduizenden gebruikers laten via hun profiel weten dat ze van producten of merken houden. Merken als Chocomel , Volkswagen , Hema , 3FM en Lidl . Maar feit is dat hun populariteit er ooit al was. Ver voor de likes. Als Facebook niet had bestaan waren deze merken nog steeds populair. De likes vertegenwoordigen dus loyaliteit. Likes laten zien dat een merk geliefd wordt, maar ze zijn niet ...

Vertel een verhaal

De wereld en onze geschiedenis worden gedefinieerd door verhalen. Verhalen zijn onder ons sinds het prille begin van communicatie tussen mensen. Van grotwanden en persoonlijke anekdotes tot lange vertellingen rondom het kampvuur. Verhalen bleven evolueren met hetzelfde doel, ongeacht het tijderk: het delen van ervaringen, om anderen iets te leren en om tradities door te geven. Vandaag de dag communiceren we wel wat anders. Informatie versplinteren we over een selectie van (massa)media en kanalen en reist via altijd veranderende technologie naar het einddoel. De boodschap wordt verdund, gekloond en verdraaid. Of gecomprimeerd naar fragmentjes van minder dan 140 karakters. We zijn daardoor een beetje de persoonlijke 'touch' verloren die emoties echt kan aanwakkeren en voor sympathie of compassie zorgt. Door het gebruik van storytelling kunnen we de fragmentjes weer samenvoegen naar een geheel. Het stelt ons in staat om ons weer aan elkaar te knopen als echte mensen, niet ...

Uniek

Wie is tegenwoordig nou niet uniek? Of welk merk of organisatie claimt het niet te zijn? Om te bepalen wat uniek is, moet je bepalen wat je niet bent. Of om uniek te zijn moet je al dat andere níet zijn. Of willen zijn. Het is goed om 'anders' te zijn, vooral omdat tegenwoordig iedere industrie tegen marktverzadiging aan lijkt te zitten. Maar roepen dat uniek de bepalende merkwaarde is is uitermate zwak. Wees liever gewaagd. Of wees onbaatzuchtig. Of intelligent, zonderling, persoonlijk, benaderbaar, exclusief, warm of grappig. Wees gedenkwaardig. Zorg ervoor dat je de kans krijgt om je klanten te vertellen wie of wat je bent. Want vertellen wat je niet bent is zonde van hun aandacht. Je merk is niet: Je logo. Je website. Je marketing- of communicatiestrategie. Wat jij zegt dat het is. Wat je verkoopt. Uniek.   Je merk is: Een proces. Je daden. Je reputatie. Een relatie. Dat wat je onderscheidt. Wat je als merk ook doet, lever altijd wat je bel...