Doorgaan naar hoofdcontent

Art director/copywriter-teams zijn dood


Art & copy-teams bestaan al bijna net zo lang als dat er reclamebureau's zijn. Het idee van creatieve teams is zo'n 60 jaar geleden geïntroduceerd door Bill Bernbach (van DDB, Doyle Dane Bernbach) toen hij zich realiseerde dat wanneer je art directors en copywriters samen liet werken, het simpelweg betere advertising opleverde. Reclamebureau's spinden garen bij de creatieve denkkracht van de teams en de ene na de andere briljante vondst vond zijn weg naar krant, magazine of televisiescherm.

Nu, tientallen jaren later is er bij het traditionele reclamebureau weinig veranderd. Terwijl de wereld om ons heen in geen enkel opzicht lijkt op die van toen, staan art en copy nog steeds fier op hun sokkel en hebben onverminderd het alleenrecht op toegepaste creativiteit binnen het bureau. De account manager vervult zijn functie nog altijd als lokettist van al dat creatieve snoepgoed voor de verwende klant, die de grootst mogeljke portie consumentenaandacht bij hem koopt.

Maar aandacht is tegenwoordig niet meer te koop. De best bedachte merkpropositie is het onthouden dan misschien nog best waard, maar dat werkt alleen als ons publiek die überhaupt kan waarnemen. Maar omdat consumenten meer geneigd zijn te praten, delen, posten, updaten en inchecken dan luisteren en absorberen, moeten we onze handel en wandel ernstig herzien. Wij - de adviseurs, de creatieven en de adverteerders - moeten stoppen met wauwelen en anderen aansporen dat vóór ons te doen.

Je kunt een advertentie laten ontwikkelen door een art & copy-team. Maar als je een platorm voor gebruikers en hun ervaringen wilt bouwen heb je samenwerkende UX-designers, informatie-architecten, webtechies, communicatiestrategen en social mediaspecialisten nodig. Dit is een belangrijke verandering voor veel reclamebureau's. Een verandering die gepaard gaat met pijn en weerstand. Maar wat is het alternatief?

Reacties

Liane Kusters zei…
De nieuwe formule voor het creatieve team = strategen + creatieven (+ een handjevol specialisten). Is dat wat je bedoelt? Daar kan ik me zeker bij aansluiten.
Danny Valize zei…
Daar komt het ongeveer wel op neer.

Kanttekening: 'old-school' generalisten kunnen de ontwikkelingen nauwelijks bijbenen en hebben ook geen benul wat ze moeten voorstellen of beoordelen. Specialisten zijn daarom meer dan ooit cruciaal, niet alleen in executie maar ook in creatie.
Leuk stuk! Als freelance art director heb ik een aardig legertje aan specialisten om mij heen verzameld. Ik kan niet zonder en vind het ook steeds leuker worden om met elkaar klussen aan te nemen. Lastig soms wel is dat daar niet altijd een gemakkelijke 'administratieve' en 'fysieke' constructie voor te vinden is. Denk dat het economische systeem ook steeds meer die kant op gaat, samen werkende ZZP-ers. (of hoe je ze wilt noemen) Als je al deze kennis binnen 1 bureau in vaste dienst wilt hebben dan mag je je portemonnee wel open trekken. Mezelf verrijken met al deze kennis is helaas onmogelijk. Ik probeer wel een art director 'plus' te worden. Niet alleen maar leuke dingen bedenken maar ook weten hoe je deze ideeën ook het beste strategisch in kunt zetten. Denk dan bijvoorbeeld aan het gebruik van social media.
BTW, ik kom nu voor het eerst op je blog, zal eens even wat meer van je gaan lezen (-:
Groeten Yvette
Bureau de Cologne
Danny Valize zei…
Hi Yvette,

dank voor je leuke reactie en hartelijk welkom. Ik heb jouw site inmiddels gespot, ziet er goed uit.

Al met al denk ik dat je de juiste ontwikkeling doormaakt door te doen wat je nu doet. Blijf vooral zo veelzijdig mogelijk. Veel mensen leunen teveel op hun eigen oude kunstje, terwijl iedereen om hen heen zich als een dolle aanpast aan de nieuwe situatie.

Anyway, ik volg je met belangstelling terug. Till we meet or tweet again.

Cheers.
Liane Kusters zei…
Yvette benoemt een cruciaal punt: "hoe ver ga je in het bij-leren om te komen tot een +-situatie". Vind ik moeilijk. Ook het voorbeeld dat zij aanhaalt van social media. Ik ben redelijk op de hoogte en kan vanuit mijn specialisatie in branding heel veel beredeneren, maar ik zou mezelf zeker niet tot adviseur op dat vlak willen uitroepen. Lastig lastig...

Populaire posts van deze blog

To be liked or not to be liked

Je bent een succesvol merk en je slingert geregeld een boodschap de wereld in die de consument op de juiste manier beroert. Dan mag je tegenwoordig wat van hem terug verwachten. Er zijn talloze manieren om iets van consumenten te vragen. Steeds vaker is dat: ‘Like ons op Facebook’. Maar eigenlijk zou je niet alleen moeten vaststellen wát je van je klanten terugvraagt. Belangrijker is waaróm. Waarom wil ieder merk geliked worden op Facebook? En is dat wel de beste manier voor activatie? Likes betekent populariteit We weten dat de populairste merken de meeste Facebook likes hebben. Honderdduizenden gebruikers laten via hun profiel weten dat ze van producten of merken houden. Merken als Chocomel , Volkswagen , Hema , 3FM en Lidl . Maar feit is dat hun populariteit er ooit al was. Ver voor de likes. Als Facebook niet had bestaan waren deze merken nog steeds populair. De likes vertegenwoordigen dus loyaliteit. Likes laten zien dat een merk geliefd wordt, maar ze zijn niet ...

Vertel een verhaal

De wereld en onze geschiedenis worden gedefinieerd door verhalen. Verhalen zijn onder ons sinds het prille begin van communicatie tussen mensen. Van grotwanden en persoonlijke anekdotes tot lange vertellingen rondom het kampvuur. Verhalen bleven evolueren met hetzelfde doel, ongeacht het tijderk: het delen van ervaringen, om anderen iets te leren en om tradities door te geven. Vandaag de dag communiceren we wel wat anders. Informatie versplinteren we over een selectie van (massa)media en kanalen en reist via altijd veranderende technologie naar het einddoel. De boodschap wordt verdund, gekloond en verdraaid. Of gecomprimeerd naar fragmentjes van minder dan 140 karakters. We zijn daardoor een beetje de persoonlijke 'touch' verloren die emoties echt kan aanwakkeren en voor sympathie of compassie zorgt. Door het gebruik van storytelling kunnen we de fragmentjes weer samenvoegen naar een geheel. Het stelt ons in staat om ons weer aan elkaar te knopen als echte mensen, niet ...

Uniek

Wie is tegenwoordig nou niet uniek? Of welk merk of organisatie claimt het niet te zijn? Om te bepalen wat uniek is, moet je bepalen wat je niet bent. Of om uniek te zijn moet je al dat andere níet zijn. Of willen zijn. Het is goed om 'anders' te zijn, vooral omdat tegenwoordig iedere industrie tegen marktverzadiging aan lijkt te zitten. Maar roepen dat uniek de bepalende merkwaarde is is uitermate zwak. Wees liever gewaagd. Of wees onbaatzuchtig. Of intelligent, zonderling, persoonlijk, benaderbaar, exclusief, warm of grappig. Wees gedenkwaardig. Zorg ervoor dat je de kans krijgt om je klanten te vertellen wie of wat je bent. Want vertellen wat je niet bent is zonde van hun aandacht. Je merk is niet: Je logo. Je website. Je marketing- of communicatiestrategie. Wat jij zegt dat het is. Wat je verkoopt. Uniek.   Je merk is: Een proces. Je daden. Je reputatie. Een relatie. Dat wat je onderscheidt. Wat je als merk ook doet, lever altijd wat je bel...